Over ons

Wij, Bartel Meter & Christel van Kuik, kwamen jaren terug al regelmatig op dit station. Samen zijn we de reis begonnen in Sprang-Capelle. In 2009 kregen we de kans om ’ons station’ over te nemen. We pakten onze koffers en reisden eersteklas een nieuw avontuur in.

De afgelopen jaren hebben we flink aan het spoor getimmerd. Ondanks wat vertraging of een vastzittende wissel hebben we ‘t Spoor omgetoverd tot een fijn restaurant voor de hele familie (of gewoon gezellig met z’n tweetjes).

HISTORIE

U dineert in het stationskoffiehuis van voormalig Station Capelle-Nieuwevaart. Hierlangs liep vroeger het zogenaamde “Halvezolenlijntje” wat genoemd is naar het transport van lederen voetzoelen van de Langstraat naar Lage Zwaluw per enkel spoor, om uiteindelijk ter verscheping in Rotterdam terecht te komen. Het gebruik van een enkel spoor werd in de volksmond halvezolenlijn genoemd.

In 1882 werd met de aanleg van de spoorlijn begonnen. Van 1950 tot 1972 was de lijn nog slechts in gebruik voor goederenvervoer. Het traject is 46 km lang en de trein stopte maar liefst 22 maal. Op dit moment is de lijn al geruime tijd een fietspad wat loopt van Waalwijk tot Raamsdonskveer.

Bartel & Christel, Restaurant ‘t Spoor, Sprang-Capelle, 2018, fotografie: Peter Blok